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September 30, 2025 

Dear Name*: 

This letter responds to your request for an opinion addressing whether “emergency pay” provided 
to you and other firefighters in your city can be excluded from the regular rate of pay when 
calculating overtime premiums under section 7(e) of the Fair Labor Standards Act (FLSA) or, 
alternatively, how to include this payment in the regular rate.  

It is our opinion that, under the circumstances presented and limited to the specific facts set forth 
in the request, the “emergency pay” is not excludable from the regular rate of pay because the fact 
and amount of the payment are not within the sole discretion of the employer at or near the end of 
the work period, and the pay does not otherwise fit within a statutory exclusion. Accordingly, the 
employer at issue should include “emergency pay” earned for hours worked within the regular rate 
for purposes of overtime premium calculations using the method described below.  

This opinion is based exclusively on the facts as presented below that you provided to the 
Department and may not apply to different facts in this or other situations. 

BACKGROUND 

You describe yourself as a firefighter/paramedic employed by a city government in Texas. The 
city has a written policy for emergency pay through which—in relevant part—firefighters and 
certain other non-exempt employees are paid a premium payment of one half the employee’s 
regular hourly rate of pay, which we assume means an employee’s base or usual hourly rate, for 
every hour worked during an “emergency period.” The city’s policy defines emergency periods as 
periods when, due to a disaster or emergency declaration as defined by the city, only some 
“designated emergency employees” must work. You state that although employee job duties 
“substantially remain the same” during certain emergency pay periods, “the extreme weather 
environment makes those duties more likely to cause physical hardship” for firefighters. 

You assert that the emergency pay at issue should be included in the regular rate of pay used to 
calculate employee overtime premiums on the basis that it does not fall within any of the statutory 
exclusions from the regular rate provided in section 7(e) of the FLSA. See 29 U.S.C. § 207(e). 
Additionally, you assert that, as to firefighters specifically, the emergency pay constitutes “hazard 
pay,” which, in your understanding, should be included in the regular rate.  

GENERAL LEGAL PRINCIPLES 

The FLSA requires payment “at a rate not less than one and one-half times the regular rate at which 
[the employee] is employed” to all non-exempt employees for all hours worked over 40 hours in 
a workweek. 29 U.S.C. § 207(a)(1). The “regular rate” must include “all remuneration for 
employment paid to, or on behalf of, the employee,” and must reflect all payments earned during 
the workweek, exclusive of overtime payments. Id. at § 207(e); Bay Ridge Operating Co. v. Aaron, 
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334 U.S. 446, 461 (1948); see also Madison v. Res. for Human Dev., Inc., 233 F.3d 175, 187 (3d 
Cir. 2000) (“[T]here is a statutory presumption . . . that remuneration in any form is included in 
the regular rate calculation.”). 

The regular rate is subject to eight statutory exclusions provided in section 7(e) of the FLSA. 29 
U.S.C. § 207(e). Relevant to this letter, section 7(e)(3) permits an employer to exclude from the 
regular rate “sums paid in recognition of services performed during a given period” if “both the 
fact that payment is to be made and the amount of the payment are determined at the sole discretion 
of the employer at or near the end of the period and not made pursuant to any prior contract, 
agreement, or promise causing the employee to expect such payments regularly.” Id. at 
§ 207(e)(3); see also 29 CFR 778.211. Such a payment is often termed a “discretionary bonus.” 

Additionally, sections 7(e)(5), (6), and (7) of the FLSA provide that certain premium payments 
made by employers for work in excess or outside of specified daily or weekly periods or on certain 
special days are regarded as overtime premiums which may be excluded from an employee’s 
regular rate of pay. See 29 U.S.C. § 207(e)(5)–(7). However, “extra compensation provided by 
premium rates other than those described in the statute,” such as “nightshift differentials” and 
“premiums paid for hazardous, arduous[,] or dirty work,” “cannot be treated as overtime 
premiums.” 29 CFR 778.207. When such premiums are paid, they must be included in a non-
exempt employee’s regular rate of pay. Id. 

OPINION 

Based on the specific facts described in your letter, the emergency pay at issue does not qualify as 
a discretionary bonus that may be excluded from an employee’s regular rate of pay. The emergency 
pay also does not fall under any other exclusion from the regular rate of pay under section 7(e) of 
the FLSA. Accordingly, under the facts you provided, in workweeks when the city pays emergency 
pay, the emergency pay must be included when determining the regular rate of pay used to 
calculate employee overtime premiums. 

The FLSA requires that three conditions be satisfied for a payment to qualify as an excludable 
discretionary bonus: (1) the fact and amount of the payment must be “determined at the sole 
discretion of the employer”; (2) the employer’s determination must occur “at or near the end of 
the period” when the employee’s work was performed; and (3) the payment must not be made 
pursuant to “any prior contract, agreement, or promise” causing employees to expect such 
payments regularly. 29 U.S.C. § 207(e)(3). Here, regardless of whether the city’s policy would 
constitute a prior contract, agreement, or promise, the first two conditions are not satisfied. 
Although the existence and terms of when emergency pay is available may be at the employer’s 
discretion, the emergency pay at issue is not “determined at the sole discretion of the employer” 
once the employee has performed the work under those terms. Specifically, the policy leaves no 
discretion as to whether to provide emergency pay during an emergency period when emergency 
work is performed, nor does it leave discretion regarding the amount of the payment as the amount 
is set at one half of the employee’s base hourly rate of pay. Moreover, the fact and amount of the 
emergency pay are determined well before the emergency work is performed—further evidence 
that the payment is non-discretionary in nature. Id. Accordingly, the emergency pay, as described, 
does not meet the criteria of a discretionary bonus under section 7(e)(3). 
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Similarly, the emergency pay under the specific facts described in your letter also does not qualify 
as an excludable overtime premium under sections 7(e)(5), (6), or (7) for the following reasons: 

• The emergency pay is not excludable under section 7(e)(5) because it is not contingent 
upon the employee working in excess of any particular amount of hours, i.e., working 
beyond 8 hours in a day, 40 hours in a workweek, or the employee’s “normal working 
hours or regular working hours.” 29 U.S.C. § 207(e)(5). 

• The emergency pay is not excludable under section 7(e)(6) because it is not contingent 
upon the work being performed “on Saturdays, Sundays, holidays, or regular days of rest, 
or on the sixth or seventh day of the workweek.” 29 U.S.C. § 207(e)(6). The emergency 
periods described in the city’s policy may or may not fall on such “special days,” and, 
importantly, the emergency pay is not limited to or paid because of such days. 

• The emergency pay is not excludable under section 7(e)(7) because, regardless of whether 
the city’s policy would constitute an employment contract, the pay is not contingent upon 
the work being performed outside “the basic, normal, or regular workday … [or] 
workweek” of the employee. 29 U.S.C. § 207(e)(7). 

Rather, based upon your representations, we agree with you that the emergency pay does not 
qualify as an excludable overtime premium. As such, the emergency pay should be included in the 
regular rate of pay used to calculate overtime premiums for any non-exempt city employees who 
receive such pay.  

To determine the FLSA’s overtime premium pay, the employer first must calculate the employee’s 
regular rate. The regular rate is calculated on a workweek-by-workweek basis.0F

1 “The rule for 
determining the regular rate of pay is to divide the wages actually paid by the hours actually 
worked in any workweek”. Bay Ridge Operating Co., 334 U.S. at 460–61; see also Overnight 
Motor Transp. Co. v. Missel, 316 U.S. 572, 580 (1942) (“Wage divided by hours equals regular 
rate”).1F

2 

First, the employer must total the employee’s “straight-time” earnings (except section 7(e) 
statutory exclusions) actually paid for that workweek. Then, the employer must total all the hours 
actually worked in that same workweek. Once the straight-time earnings and hours worked are 
ascertainable, “the determination of the regular rate becomes a matter of mathematical 
computation”. Bay Ridge Operating Co., 334 U.S. at 461 (citations and quotes omitted). To 
calculate the regular rate, the employer must divide the total straight-time earnings by the total 
hours worked. Finally, to obtain the overtime premium owed for that workweek, the employer 

 
1 Section 7(k) of the FLSA provides a partial overtime exemption for any employee of a public agency engaged in fire 
protection activities or any employee engaged in law enforcement activities. See 29 U.S.C. 207(k). Under this 
provision, whether overtime pay is owed may be determined based on a “work period” of 7 to 28 consecutive days. 
Section 7(k) impacts the determination of whether overtime pay is due and therefore does not impact this opinion 
letter—which concerns how to calculate the regular rate when overtime pay is due.  
2 You asked whether overtime could be determined in accordance with 29 CFR 778.115. The regular rate computation 
as described here, and in the example provided below, are first principles. The provision at 29 CFR 778.115, on the 
other hand, is an illustration that would produce the same result.  
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must divide the regular rate in half and multiply that amount, per hour, by all overtime hours 
worked. 

 By way of example:  

John earns a base hourly rate of $20.00 per hour and works a total of 50 hours in a 
workweek, 20 hours of which are during emergency pay hours for which he 
receives a premium of one-half his base hourly rate. His total straight-time earnings 
would be (50 hours × $20) + (20 hours × $20 × 0.5) = $1,200. His regular rate for 
the workweek would therefore be ($1,200 ÷ 50 hours) = $24.00. Thus, he would be 
entitled to an additional $12 for each overtime hour worked ($24 × 0.5), for a total 
of $120 ($12 × 10 overtime hours), and a grand total of $1,320. 

Finally, you asked whether, as to firefighters, the emergency pay would qualify as “hazard pay” 
given that firefighters’ work during emergency periods is “more likely to cause physical hardship.” 
The Department need not address this question because it is unnecessary to determining whether 
the “emergency pay” is included in the regular rate. 

We trust that this letter is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

 

James R. Macy 
Acting Administrator 

*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C. 
§ 552(b)(6).  You represent that you do not seek this opinion for any party that the Wage and Hour 
Division (WHD) is currently investigating or for any litigation that commenced prior to your 
request. This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request 
and is given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and 
fair description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of 
the question presented. The existence of any other factual or historical background not contained 
in your letter might require a conclusion different from the one expressed herein. This is an official 
ruling for purposes of the Portal-to-Portal Act, 29 U.S.C. § 259. 
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